All on 6 – een artificieel en toch vast gebit

Niets lijkt zo vergankelijk als een gebit. Dat loopt in je leven soms behoorlijke klappen op. Of door ongelukken of door te weinig onderhoud. Wellicht heb je al veel vullingen laten maken of zijn al je tanden al getrokken en vervangen door een kunstgebit. Dragers van een prothese merken dat na tien of twintig jaar dat soort gebitten snel los kunnen komen of meebewegen terwijl je aan het eten bent. Dat is nogal storend en daarom kiezen sommigen voor het alternatief van een klikgebit. Dat zit inderdaad als een stuk vaster dan een losse prothese. Een nog beter alternatief is echter een nieuw vast gebit. Je komt dan wel voor kosten te staan maar qua esthetiek is een All on 6 wel een weldaad.

 

All on 6 geeft kauwkracht

Waar staat dat getal van ‘6’ eigenlijk voor? Dat refereert aan het getal implantaten waar je een bovengebit of een ondergebit permanent aan vast zet. Een bovengebit heeft meestal door zes implantaten (schroeven als kunstwortels) genoeg houvast. De onderkaak is minder broos dan de bovenkaak zodat daar vaak 4 implantaten al voldoen, dus een All on 4. Het aantal implantaten hangt af van de staat van je kaak maar een All on Six is meestal voldoende voor een muurvast zittend gebit. Daar kun je eigenlijk alles weer goed mee kauwen.

 

Reconstructie ten top

Een All on 6 is niet altijd de beste keuze. Voor de behandeling checken deskundigen je geschiktheid voor zo’n vast gebit. Gaat het licht op groen, dan volgen er adviezen van de implantoloog-kaakchirurg over het verloop van je behandeling. Veel tandartscliënten willen logisch liever een vast gebit dan een kunst- of klikgebit. Zo’n vast gebit is ook een goede optie voor mensen waarvan:

 

  • Een aantal tanden weg zijn
  • Nog slechts een paar tanden resteren die zich ook nog in slechte staat bevinden
  • Alle tanden al missen, in boven- of benedenkaak
  • Ze het risico lopen dat tanden verloren zullen gaan door allerlei aandoeningen

 

Meerdere behandelingen maar snel werk

Waarom is een All on 6 gebit nu zoveel natuurlijker dan een losse of klik-prothese? Dat komt omdat een All on Six vastzit aan je kaak, net zoals dat vroeger met je natuurlijke tanden aan de hand was. Daarom praat en eet je ook ‘natuurlijker’ met zulke tanden dan met tanden die aan een plaatje vastzitten. Ook de kwaliteit van het materiaal telt. Porseleinen tanden zijn heel moeilijk te onderscheiden van je echte tanden. Een All on Six vergt ook niet heel veel plaatsingstijd. Dat kan binnen een dag geregeld zijn. Wel zijn meerdere behandelingen nodig zodat je wel ‘wachttijd’ hebt. Na het plaatsen van de implantaten (6) moet je mond eerst namelijk wel helen. In die wachttijd krijg je een tijdelijk gebit aangemeten zodat je niet tandeloos de wereld hoeft in te gaan.

 

Een All on 6 in het buitenland halen

De perfectie van een All on 6 vertaalt zich nog niet in ieders mond. Want er is een financieel puntje. Gebitsrenovatie op deze wijze is een flinke kostenpost. Denk aan ongeveer 15.000 euro. Buiten Nederland zijn er echter ook goede tandheelklinieken die hetzelfde werk voor veel minder geld verrichten. Daarom zijn klinieken in Turkije en Hongarije ook zo gewild.

 

All on 6 – een artificieel en toch vast gebit
Schuiven naar boven