In een haarkliniek wordt gewerkt met deskundigen die zich gespecialiseerd hebben in haartransplantatie. Het is fijn dat je behandeld wordt door specialisten, maar wanneer weet je dat het mogelijk tijd is om naar een haarkliniek te gaan? Daarvoor zul je eerst moeten herkennen dat je kaal wordt. In dit artikel bespreek ik kort wat een haartransplantatie inhoudt en hoe je herkent dat je kaal wordt.
Wat is een haartransplantatie?
Een haartransplantatie wordt gezien als dé oplossing voor haarverlies. Zo helpt een haartransplantatie er niet alleen bij om meer controle te hebben over je uiterlijk en er weer wat jaartjes jonger uit te zien, maar een haartransplantatie draagt ook bij aan je zelfvertrouwen. Bij een haartransplantatie worden jouw eigen haarzakjes die gezond zijn gebruikt die niet vatbaar zijn voor haaruitval. Deze haarzakjes worden bij een haartransplantatie verplaatst naar de plek waar je kaal begint te worden. Hierdoor zullen deze haarzakjes na een tijdje vanzelf weer nieuwe haren produceren. Kortom, je kale plekken verdwijnen! En pijnlijk hoeft het niet te zijn, want de behandeling wordt onder verdoving uitgevoerd.
Waar moet ik op letten?
Soms is het lastig om in te schatten of je nou echt kaal wordt of niet. Het kan zijn dat je tijdelijk meer haaruitval hebt dan anders, maar dat hoeft niet altijd een reden tot paniek te zijn. Hieronder geef ik je een aantal tips waar je op moet letten als je het idee hebt kaal te worden.
#1 Doe wat onderzoek
De eerste tip is om wat onderzoek te doen. Iedereen verliest dagelijks haren, dus als je wat haren vindt op je kussen of in je doucheputje hoeft het geen teken tot paniek te zijn. Als je een terugtrekkende haarlijn hebt, kan dit mogelijk betekenen dat je kaal wordt. Vind je echter ineens hele plukken haar die zijn uitgevallen, dan kan dit ook op andere oorzaken duiden. Dit kan ook duiden op een onderliggend gezondheidsprobleem, dus het is belangrijk om hier wat verder onderzoek naar te doen en in het geval dat je het echt niet vertrouwd kun je de hulp van je huisarts inschakelen.
#2 Stress
Misschien wist je al wel dat stress niet goed is voor je geestelijke- en lichamelijke gezondheid. Maar wist je ook dat stress ervoor kan zorgen dat je haar uitvalt? Dit is te verklaren aan de hand van verschillende biologische mechanismen. Het is belangrijk om je stresslevel te beoordelen en dit verder onder de loep te nemen. Wees er zeker van dat je genoeg tijd vrijmaakt voor rustgevende activiteiten, zoals het lezen van een boek, meditatie of een korte wandeling om stress te beperken.
#3 Hormonale schommelingen
Daarnaast kunnen hormonale factoren een rol spelen bij haaruitval. Raadpleeg in dit geval een arts om informatie te vergaren en je hormoonwaarden te laten onderzoeken. Bij zowel mannen als vrouwen kan haaruitval komen door geslachtshormonen. Bij vrouwen kan (tijdelijke) kaalheid ook komen door de bevalling, zwangerschap of menopauze.