Hoe microdosering van psychedelische drugs de geestelijke gezondheid beïnvloedt

Alex* schroeft het deksel van een kleine amberkleurige flacon los en brengt voorzichtig een paar druppels van de vloeibare inhoud over in een grote fles water. Dan meet hij een achtste van een ounce van dit mengsel af – de perfecte microdosis LSD.

Alex, een ontwerper en uitvinder van halverwege de veertig, begon vier jaar geleden voor het eerst met het nemen van kleine doses LSD, een praktijk die bekend staat als microdosering. “Ik dacht dat microdosering me een nieuw perspectief op werkprojecten zou geven.”

Hij is niet alleen. Microdosering is de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen, waarbij gebruikers een reeks voordelen aanprijzen, van verbeterde creativiteit en verhoogde productiviteit tot een beter humeur en welzijn. Anekdotische rapporten suggereren zelfs dat microdosering depressie en angst bij bepaalde mensen drastisch kan verminderen.

“Mensen hebben zoveel verschillende effecten van deze lage doses LSD geclaimd – verhoogde creativiteit, energie, productiviteit, focus, empathie, spiritueel bewustzijn, verbeterde zintuigen, wijsheid en openheid van geest”, zegt Harriet de Wit, een experimenteel psycholoog aan de universiteit van Chicago. “En ze kunnen onmogelijk allemaal waar zijn.”

De Wit is al lang geïnteresseerd in hoe psychoactieve drugs zoals methamfetamine, MDMA en THC de hersenen beïnvloeden, van neurale activiteit tot geheugen tot stemming. Je leest hier over zijn ervaringen. Diezelfde nieuwsgierigheid trok haar aan om de effecten van microdosering van LSD te bestuderen. “Het is een zeer populair fenomeen – er zijn zoveel mensen [microdosering], maar we hadden er niet echt systematische, gecontroleerde gegevens over.”

Nu is De Wit op een missie om die gegevens te krijgen. Ze voert momenteel een van ‘s werelds eerste dubbelblinde onderzoeken uit om te bepalen hoe herhaalde microdoses LSD de emotionele toestand van mensen met een negatieve stemming beïnvloeden. Zij en andere wetenschappers willen uitzoeken of microdosering een hype is, een zalf voor ons ongeluk, of iets daar tussenin.

Hoe microdosering van psychedelische drugs de geestelijke gezondheid beïnvloedt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven