Verslaving herkennen

Hoe weet ik of ik een gokverslaving heb?
U weet of u een gokverslaving heeft als gokken uw leven sociaal, emotioneel, financieel en spiritueel negatief heeft beïnvloed. Als je alleen hebt gegokt, je werk hebt gemist, meer hebt verloren dan je je kon veroorloven, of hebt gelogen over gokken, dan heb je hoogstwaarschijnlijk een gokverslaving. “Dwangmatig gokken” wordt beschouwd als een stoornis in de impulsbeheersing en wordt gekenmerkt door onstuitbare gedachten en oncontroleerbare impulsen om te gokken. “Probleemgokken” wordt als minder ernstig beschouwd dan dwangmatig gokken, maar het is nog steeds een zeer ernstig probleem.

Iemand in mijn familie is verslaafd aan gokken. Wat moet ik doen?
Er zijn veel wegen die u kunt bewandelen als een familielid verslaafd is aan gokken. U kunt zelf naar een gamanon-bijeenkomst gaan om 12-stappenondersteuning te krijgen van andere familieleden van gokkers. (Zie links en bronnen). Dit kan een goede eerste stap zijn om erachter te komen hoe u uw gezinslid moet benaderen, aangezien elke situatie anders is. Raadpleeg de bronnenpagina voor meer informatie over dit onderwerp.

Ik heb een gokverslaving en ben veel geld kwijtgeraakt. Ik heb schulden en weet niet wat ik moet doen. Kun je helpen?
Het aangaan van schulden is een van de grootste naweeën van een gokverslaving. Het kan gevolgen hebben voor de gokker lang nadat hij of zij stopt met gokken en is een van de langetermijngevolgen van gokverslaving. Wanneer u deelneemt aan een Gamblers Anonymous 12-Step Group, kunt u ondersteuning vinden van vertrouwde leden over hoe u met uw schuldenproblemen kunt omgaan. Bezoek ook deze pagina met links en bronnen om meer te weten te komen over schuld- en kredietoplossingen als gevolg van uw gokverslaving. Denk eraan, gokverslaving is geen geldprobleem.. het is een emotioneel en spiritueel probleem met financiële gevolgen.

Kan ik een gokverslaving hebben als ik naar het casino ga.. maar vooral win?
Ja. Er zijn 4 fasen van een gokverslaving. 1. Winnende fase: begint meestal met een grote overwinning en de overtuiging dat geluk voor onbepaalde tijd zal voortduren. 2. Verliesfase: meer bezig met gokken. Je gokt alleen, mist je werk, liegt over je verblijfplaats en begint je verliezen na te jagen. 3. Wanhoopsfase: deze wordt echt gekenmerkt door verlies van controle, preoccupatie met gokken, in gebreke blijven met de meeste schulden, bedrog of stelen, verlies van baan of primaire relatie. 4. Hopeloze fase: je bereikt een dieptepunt. U kunt ook beginnen met het misbruiken van drugs of alcohol. Zelfmoordgedachten en zelfmoordpogingen komen vaak voor in deze fase.

Ik gok als ik eenzaam en depressief ben. Hoe kan dat?
Je staat hoogstwaarschijnlijk bekend als een ‘ontsnappingsgokker’. Je gokt om emotionele pijn te ontlopen. De meeste “escape-gokkers” kunnen verslaafd raken aan gokautomaten, online gokken en bingo. Een “actiegokker” is iemand die graag risico’s neemt en gokt op behendigheidsspellen zoals sportweddenschappen, de aandelenmarkt en kaarten. “Actiegokkers” zijn traditioneel mannen, maar de geslachten worden goed vertegenwoordigd in elke groep.

Verslaving herkennen
Schuiven naar boven