Waarom is er begeleid wonen?

Niet voor iedereen is het mogelijk om een fijne woonplaats te hebben terwijl dit ontzettend belangrijk is. Het hebben van een dak boven je hoofd en een warme omgeving is een primaire basisbehoefte van de mens. Heb je dit niet, dan is het vrij lastig om je goed te voelen. Helaas is het voor veel mensen niet mogelijk om in een normaal gezin op te groeien en juist voor deze mensen is er begeleid wonen. Er zijn in ieder geval verschillende factoren die ervoor zorgen dat mensen niet thuis kunnen wonen. Onderstaand gaan we je uitleggen voor wie begeleid wonen is en hoe het zo kan zijn dat iemand in zo’n situatie terechtkomt. Goed om te weten is dat begeleid wonen er voor iedereen is. Het maakt hierbij niet uit of je een man of vrouw bent en ook je leeftijd maakt niet uit.

Begeleid wonen biedt nieuwe kansen

Begeleid wonen is er dus voor iedereen en kan ook voor ouders van een kind met een beperking een goede mogelijkheid zijn. Iedere ouder wilt natuurlijk zo goed mogelijk voor zijn kind zorgen, helaas zijn er situaties waarbij dit niet mogelijk is. Heb je bijvoorbeeld een kind met een lichamelijke beperking en lukt het je echt niet meer om de juiste zorg te bieden? Dan kan begeleid wonen een goede mogelijkheid zijn. Je kind komt in goede handen en je kunt vrijwel altijd langskomen. Zo zijn er meer mogelijkheden om leuke dingen met elkaar te doen in plaats van dat het altijd alleen maar over de zorg gaat. 

Voor verschillende situaties

Deze manier van wonen is er voor verschillende situaties. Heb je bijvoorbeeld een kind met autisme en lukt het je niet om je kind een fijn en stabiel thuis te bieden, dan is begeleid wonen ook een mogelijkheid. Er zijn namelijk speciale afdelingen waarbij er extra aandacht is voor kinderen met autisme. Begeleiders weten precies hoe zij zo goed mogelijk met kinderen met autisme om moeten goed en dat komt ten goede van je kind.

Een nieuwe kans

Begeleid wonen is er ook voor kinderen die simpelweg een onstabiele thuissituatie hebben. Helaas is niet iedere ouder ertoe in staat om een kind een veilig thuis te bieden. Mocht je als kind zijnde geen fijn thuis hebben en vind je dat het tijd is voor verandering? Kan je nog niet volledig op jezelf wonen, maar heb je wel het gevoel dat het beter is als je thuis weg bent? Verdiep je dan eens in de mogelijkheden van deze manier van wonen.

Mocht jij begeleiding nodig hebben en ben jij benieuwd of dit voor jou tot de mogelijkheden behoort, dan zal je een aanvraag moeten doen. In de meeste gevallen is er een indicatie of beschikking nodig. Deze manier van wonen is er immers alleen voor de mensen die dit ook echt nodig hebben. Mocht het zo zijn dat dit voor jou tot de mogelijkheden behoort, dan krijg je dit al snel te horen en wordt het proces in gang gezet.

Waarom is er begeleid wonen?
Schuiven naar boven