Nu er steeds meer interesse komt in neurofeedback, stellen steeds meer mensen zichzelf ook de vraag “Wat is neurofeedback?” Wellicht heb je via iemand die je kent positieve verhalen gehoord of ben je via het internet voor het eerst neurofeedback tegengekomen. Het klinkt als iets ingewikkelds, maar is dit helemaal niet. Om antwoord te geven op de vraag “Wat is neurofeedback?” zal dit artikel dieper ingaan op de wetenschap achter neurofeedback en meer vertellen over de behandelingen die ermee mogelijk zijn.
De wetenschap achter neurofeedback
Je komt neurofeedback tegen onder deze naam, maar ook onder neurobiofeedback of EEG-biofeedback. Van deze laatste kan het zomaar zijn dat de afkorting EEG een belletje doet rinkelen. EEG staat voor Elektro-Encefalografie en houdt in dat gemeten hersengolven vertaald worden in beeld. Deze therapie werd al toegepast vanaf 1972 in Amerika en Canada. Aan het begin was dit voor mensen met epilepsie, waarvan bij zo’n 60% een verbetering gemeten kon worden. Tegenwoordig is neurofeedback therapie toepasbaar bij een hele groep brein gerelateerde klachten. Van autisme tot een burn-out, eindelijk is er een methode om rechtstreeks het brein te conditioneren.
Wat gebeurt er bij neurofeedback therapie?
Je weet nu deels het antwoord op de vraag “Wat is neurofeedback?”, maar je weet nog niet hoe de therapie eruit ziet. Het klinkt misschien heel wetenschappelijk en ingewikkeld, maar de praktijk is totaal anders. Bij de therapie zit je lekker in een stoel, je voelt je comfortabel en rustig. Je kijkt een film of krijgt andere beelden te zien of geluiden te horen. Tijdens de therapie heb je een helm, muts of losse sensoren op je hoofd. Deze sensoren meten de hersengolven. Alles is aan de buitenzijde van je hoofd, er is dus geen operatie nodig. De sensoren kunnen je hersenactiviteit meten. Wat er vervolgens gebeurt, dat lees je in de volgende alinea.
Operante conditionering
Je hersenen worden beloond bij goed gedrag, dit maakt dat conditionering mogelijk is. Wanneer je telkens bij de therapie dezelfde oefeningen herhaalt, zullen je hersenen uiteindelijk goed gedrag aanleren en slecht gedrag afleren. Wat slecht of goed is, dat hangt af van de klachten of aandoening die je hebt. De praktijk is echter altijd hetzelfde, vertonen je hersenen het ongewenste gedrag, dat zal bij neurofeedback er een actie plaatsvinden zoals het pauzeren van de film. Vertoon je goed gedrag, dan kun je weer verder kijken. Het gemak en de weinige inspanningen die van de deelnemer verlangd worden, maakt de therapie ook ideaal voor kinderen.
Wat is neurofeedback en waarbij helpt het
Wat is neurofeedback? Neurofeedback is het vertalen van hersengolven naar beeld of geluid. Letterlijk is het dus feedback die jij ziet op basis van wat jouw hersenen doen. Door deze feedback te verwerken zullen je hersenen weer geactiveerd worden en ga zo maar door. Deze therapie is toepasbaar voor zeer veel aandoeningen of klachten. Denk aan ADHD, ADD, autisme, PTSS, slaapstoornissen, concentratieproblemen, angst- en paniekaanvallen, dwangneuroses of fobieën. De lijst is te lang om op te noemen. Wanneer je bij de therapie baat denkt te hebben, dan kun je altijd vrijblijvend een kliniek bezoeken.