Zo start je fit het nieuwe jaar

Het nieuwe jaar is alweer begonnen. Veel mensen hebben als doel om gezond of fitter te worden. Is fit worden ook een doel van jou? Lees dan snel verder. In dit artikel lees je tips hoe je fit het nieuwe jaar start.

Begin met sporten of meer te bewegen

Om fit te worden moet er worden bewogen. Dit mag een sport zijn, maar meer bewegen is ook al goed. Elke beweging extra is namelijk goed. We zitten tegenwoordig veel te veel achter de computer. Veel mensen werken namelijk op kantoor. Op kantoor kan je ook vaker bewegen door elk uur even een rondje te lopen, in de pauzes te wandelen en wandel vergaderingen voor te stellen. Wil je ook gaan sporten? Kies dan een sport die je leuk vindt. Zo houd je het makkelijker vol. Daarnaast moet de sport goed passen bij je ritme. Het is bijvoorbeeld niet haalbaar als je 9 tot 17 uur werkt en een sport wilt doen die om 17.30 begint. Dan moet je erg haasten en heb je nog niet gegeten. Een sport die altijd kan worden gedaan is sporten in de sportschool. 

Laat een trainingsschema maken

Als je sport in de sportschool is het belangrijk om een trainingsschema te laten maken. Bij de meeste sportscholen wordt dit gratis gedaan door een trainer. Bij sommige sportscholen moet je een personal trainer hiervoor betalen. Een trainer kan goed kijken naar jouw huidige niveau en belastbaarheid. Op basis hiervan en van jouw doel kan de trainer een goed schema voor je maken.  Als je een beginner bent en bijvoorbeeld spiermassa wilt opbouwen zal je voornamelijk eerst fitness apparaten krachttraining gebruiken. Als je eenmaal de oefeningen onder de knie hebt kun je losse krachttraining oefeningen doen met dumbbells en/of halters. Cardio apparaten kun je gebruiken voor een warming-up. Als je wilt afvallen maak je meer gebruik van cardio apparaten.

Maak aanpassingen in je voedingspatroon

Fitter worden houdt niet alleen in dat je meer moet bewegen. Een gezond voedingspatroon is de basis van fit worden. Bekijk eens je voedingspatroon en ga na welke voeding ongezond is. Bekijk of je deze voeding minder kunt eten. Maak hier duidelijke afspraken met jezelf over. Als je bijna elke dag snacks eet kun je bijvoorbeeld met jezelf afspreken dat je een of twee keer in de week mag snacken. Zorg dat de afspraken realistisch zien. Als je al denkt dat je het niet gaat halen, kun je beter de frequentie van snacken minder snel afbouwen. Door afspraken te maken met jezelf is de kans groter dat je je doelen gaat behalen.

 

Zo start je fit het nieuwe jaar
Schuiven naar boven